Sur lie je metoda, při které se ponechává víno ležet delší dobu na kvasnicích. Tento ryzlink ležel 14 měsíců na kvasnicích ve velkých sudech ze slavonského dubu o objemu 1400 l a byl intenzivně promícháván (battonage). Kryomacerace hroznů trvající 5 dnů na slupkách vložila do vína zlatavou barvu.
Bohatá vůně limetky, sušených meruněk a broskví je sladěna s tóny lipového květu a jemnou vanilkou.
Chuť je plná, extraktivní, podbarvená, jemnou mineralitou s příjemnou dochutí citrusových plodů, meruněk a máslových sušenek. Díky svému charakteru je víno určeno nejen k okamžité konzumaci, ale i chování v archivu 6-8 let.
Specifikace:
Ročník: 2018
Alkohol: 13,0 % obj.
Oblast: Morava
Podoblast: Velkopavlovická
Obec: Čejkovice
Trať: Díl u včelína
Zatřídění: pozdní sběr
Zařazení: suché
Barva: bílé
Zbytkový cukr: 0,4 g/l
Kyseliny: 5,6 g/l
Šarže: 330
Objem: 0,75 l
Výrobce: Vinařství BÍZA
Země původu: Česká republika