La Plantation
Zeodary turmeric je méně známá podoba kurkumy s výrazně odlišnou barvou ale podobným použitím.
Skladem
Curcuma zeodaria je příbuzný klasické kurkumy. Má vůni lehce podobnou mangu, chuť je však podobná zázvoru s charakteristicky hořkým aftertaste.
Použití bílé kurkumy v kuchyni:
V Indonesii je součástí světlých curry směsí, v Indii bývá používána k nakládání čerstvá. Thajská kuchyně ji zpravidla používá syrovou do různých salátů či chilli past. Lze ji samozřejmě kombinovat s příbuznými - klasickým zázvorem nebo kurkumou např. k marinování kuřete nebo jehněčího.
Použití bílé kurkumy v tradiční medicíně:
Rostlina se v tradiční medicíně používá k léčení zánětů, bolestí, kožních onemocnění, menstruačních nepravidelností nebo vředů - blahodárné účinky se tedy dostavují i zde, stejně tak jako u klasické kurkumy kterou známe.